Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hormonok kiegyensúlyozása
  2023-12-04 23:16:36, hétfő
 
  Hormonok kiegyensúlyozása a megfelelő étrenddel - tesztoszteron, ösztrogén, inzulin, kortizol és adrenalin

A hormonokat nevezhetjük a szervezet kémiai hírvivőinek is. Sokféle hormon létezik, ilyen például a melatonin, az inzulin, az ösztrogén, a kortizol és a tesztoszteron. Ezek a kémiai hírvivők jeleket küldenek a véráramba és a szövetekbe. A hormonok különböző testi folyamatokat befolyásolnak, például a növekedést, a fejlődést, az anyagcserét. Azt is meghatározzák, hogy mennyi energia szabaduljon fel az elfogyasztott táplálékokból, illetve hatásuk van még a reprodukcióra vagy éppen a hangulatra.

Különböző szerveink (endokrin mirigyeink) termelnek hormonokat, például az agyalapi mirigy, a tobozmirigy, a csecsemőmirigy, a pajzsmirigy, a hasnyálmirigy, a mellékvesék. A férfiak heréiben, illetve a nők petefészkeiben is termelődnek hormonok.

A hormonok hatással vannak az egészségünkre, a mindennapjainkra, a hangulatunkra. Ha nincsenek egyensúlyban, akkor sokféle tünettel és betegséggel kell szembenéznünk. A hormonokat sokféleképpen egyensúlyba lehet hozni, például rendszeres testmozgással, az ideális testsúly fenntartásával és a bél egészségének megőrzésével. A hormonok egyensúlyát segíti az is, ha elegendő fehérjét fogyasztunk. A fehérjék olyan aminosavakat biztosítanak, amelyeket a szervezet nem tud előállítani, és amelyek szükségesek a peptidhormonok előállításához. A hormonok egyensúlyát megteremthetjük azzal is, ha kevesebb cukros ételt fogyasztunk, ellenben növeljük az egészséges zsírok bevitelét, csökkentjük a stresszt és eleget alszunk. Most pedig nézzünk meg 5 olyan hormont, amelyek egyensúlyát a helyes táplálkozással elősegíthetjük.

Az egyik legismertebb férfihormon a tesztoszteron, amely fokozza a csont- és izomerőt, illetve a nemi vágyat is befolyásolni tudja. Az étrendnek nagy szerepe van a tesztoszteronszint növelésében, mint ahogyan egyes termékek csökkenthetik is ennek a hormonnak a szintjét, például a tofu, a fehér liszt vagy a túl sok alkohol. A tesztoszteronszint növelésében nagy szerepet játszik a tonhal, a szőlő, a gránátalma és a tojás.

Az ösztrogén egy olyan nemi hormon, amely szabályozza a menstruációs ciklust és még a mell növekedését is befolyásolja, illetve a csontokra is védő hatást gyakorol. A normál testsúly fenntartása segít az egészséges ösztrogénszint megőrzésében. Az elhízás ugyanis magas ösztrogénszintet eredményez, ez pedig növeli az emlőrák kockázatait. A teljes kiőrlésű gabonák, a zöldségek és a gyümölcsök segítik az egészséges hormonszint fenntartását.

Az adrenalinhormon a stresszhez kapcsolódik, azonban energiát is ad nekünk a harci vagy menekülési helyzetekben. Azonban a túl sok adrenalin olyan tüneteket okoz, mint a nyugtalanság, a szorongás vagy a szédülés. A stressz csökkentésének legjobb módja a meditáció és a fizikai aktivitás, illetve egyes gyógynövények is segíthetnek ebben, mint például a levendula, a kamilla és a citromfű.

A kortizol is egy olyan hormon, amely a stresszhez kapcsolódik. Ez befolyásolja a nemi vágyat, az immunitást és az emésztést is. Azonban a krónikusan magas stressz-szint elnyomja az immunrendszert, csökkenti a nemi vágyat, emeli a vérnyomást. A stresszkezelő módszerek és a fent említett gyógynövények segítenek a stressz csökkentésében.

A testmozgás nagyon hasznos lehet, ugyanis segít megnövelni az inzulinérzékenységet. A mértéktelen edzés viszont hipoglikémiához vezethet cukorbetegeknél, amikor is túl alacsony lesz a vércukorszint és ez súlyos egészségi problémákat generálhat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Címkék: kiegyensúlyozása, mindennapjainkra, ösztrogénszintet, adrenalinhormon, hipoglikémiához, cukorbetegeknél, megteremthetjük, csökkentésének, ösztrogénszint, fenntartásával, immunrendszert, petefészkeiben, peptidhormonok, táplálkozással, csökkentésében, előállításához, csecsemőmirigy, elősegíthetjük, testmozgással, meghatározzák, tesztoszteron, csökkenthetik, befolyásolnak, sokféleképpen, táplálékokból, stresszkezelő, reprodukcióra, gyógynövények, hasnyálmirigy, vércukorszint, szembenéznünk, egészségünkre, hangulatunkra, elfogyasztott, egyensúlyban, folyamatokat, megfelelő étrenddel, hormonokat nevezhetjük, szervezet kémiai, kémiai hírvivők, hormonok különböző, elfogyasztott táplálékokból, reprodukcióra vagy, agyalapi mirigy, férfiak heréiben, hormonok hatással, hormonokat sokféleképpen, ideális testsúly, hormonok egyensúlyát, fehérjék olyan, peptidhormonok előállításához, egészséges zsírok,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép napot kívánok  Fehér virág  Akarat  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Elköszönt  Hogy lehet megtartani  Esti kép  Nem számIt  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Alázat  Szép álmokat!  Radikális szeretet  Leonardo da Vinci gondolata  A kételkedés kezelése  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Alázat  Egy maradéktalanul uralt világ  210 éve született a SZÓZAT meg...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Boldog születésnapot a ma ünne...  Próbálj meg ...  Albert Einsteinről  Lóhere  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Gonosz démon-álarc  Ne kapaszkodj magasabbra,  Png kislány  George Gordon Lord Byron: Inez...  Nem tudhatod  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Szép estét kedves látogatóimna...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Nem számIt  Fehér virág  Alázat  Lóhere  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Akarat  Png csokor  Facebookon kaptam  Alázat  Popper Péter szavai  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Próbálj meg ...  Png lepke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Ágai Ágnes – Csendélet  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Soha ne kedvezz...  Zilahy Lajos gondolata  Paul David Tripp Április 21  A boldog családok mind hasonló...  Egy lelki imádság  210 éve született a SZÓZAT meg...  Esti kép  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Garai Gábor - Takarítás  Png cica  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Sose bánj semmit  Png kislány  Albert Einsteinről  Lóhere  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Nevem  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Idő  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól 
Bejegyzés Címkék
megfelelő étrenddel, hormonokat nevezhetjük, szervezet kémiai, kémiai hírvivők, hormonok különböző, elfogyasztott táplálékokból, reprodukcióra vagy, agyalapi mirigy, férfiak heréiben, hormonok hatással, hormonokat sokféleképpen, ideális testsúly, hormonok egyensúlyát, fehérjék olyan, peptidhormonok előállításához, egészséges zsírok, helyes táplálkozással, egyik legismertebb, nemi vágyat, étrendnek nagy, fehér liszt, olyan nemi, menstruációs ciklust, mell növekedését, normál testsúly, egészséges ösztrogénszint, elhízás ugyanis, emlőrák kockázatait, teljes kiőrlésű, gyümölcsök segítik, egészséges hormonszint, stresszhez kapcsolódik, harci vagy, szorongás vagy, stressz csökkentésének, fizikai aktivitás, olyan hormon, krónikusan magas, stresszkezelő módszerek, fent említett, stressz csökkentésében, testmozgás nagyon, mértéktelen edzés, kiegyensúlyozása, mindennapjainkra, ösztrogénszintet, adrenalinhormon, hipoglikémiához, cukorbetegeknél, megteremthetjük, csökkentésének, ösztrogénszint, fenntartásával, immunrendszert, petefészkeiben, peptidhormonok, táplálkozással, csökkentésében, előállításához, csecsemőmirigy, elősegíthetjük, testmozgással, meghatározzák, tesztoszteron, csökkenthetik, befolyásolnak, sokféleképpen, táplálékokból, stresszkezelő, reprodukcióra, gyógynövények, hasnyálmirigy, vércukorszint, szembenéznünk, egészségünkre, hangulatunkra, elfogyasztott, egyensúlyban, folyamatokat, egészségének, biztosítanak, megőrzésével, aminosavakat, legismertebb, fenntartását, menstruációs, befolyásolni, nyugtalanság, helyzetekben, befolyásolja, megőrzésében, kapcsolódik, betegséggel, hormonszint, segíthetnek, pajzsmirigy, problémákat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3550
  • e Hét: 28441
  • e Hónap: 59927
  • e Év: 264628
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.